Staj, yaz okulu derken blog’u uzun bir süredir aksattım. Kısa ve basit ama bir o kadar işe yarar bir yazıyla blog’u canlandıralım 🙂
Sadece bir webcam maliyetine gece görüş kamerası ve kızılötesi kamera yapacağız. E-bay’de ledli usb webcam’leri 5 dolara alabilirsiniz…İlanlar sürekli değiştiği için link veremiyorum.
Gereken malzemeler;
- LED’li USB Webcam
- 2 Adet Uygun Odaklı Lens
- 5mm Kızılötesi Led
- Kullanılmış fotoğraf filmi
- Zımpara
- Yapıştırıcı
Şuan resim çekemediğim için resimler alıntı.
Gece-Görüş kamerası ve kızılötesi kamera geçişini lensleri değiştirerek yapabilirsiniz..
İlk önce lensler üzerinde değişiklik yapacağız. Bu işlemi 2 lens için de yapınız.
Lensimizin arka kısmında kızılötesi filtre bulunmaktadır. Işığa doğrulttuğunuzda kırmızı renkte parlar. Bunu zımpara yardımıyla (eğer filtre yapışık ise) çıkarıyoruz. Eğer yukarıdaki resimdeki gibi kolay erişebilir durumdaysa tornavidayla filan çıkarabilirsiniz…
Daha sonra webcam üzerindeki 5mm beyaz ledleri, 5mm kızılötesi ledlerle değiştiriyoruz.
Gece Görüş Kamerası
Bu işlemi de yaptıktan sonra artık gece görüş kameramız hazır hale geldi. Yukarıda filtre işlemi yapılmış lenslerden birini kameramıza takıp kamerayı bilgisayara bağladığımızda karanlık ortamda kızılötesi ledlerin ortamı aydınlattığını görebilirsiniz. Gece görüş mesafenizi ledlerinizin kuvveti belirler. Ayrı devre hazırlayıp daha güçlü, soğutuculu bir kızılötesi aydınlatmaya sahip olabilirsiniz. Buraki mantık çok basit. Kameralarda bulunan kızılötesi filtreyi söküp kızılötesi ışının geçmesini sağladık. Daha sonra gözle görülemeyen kızılötesi ışın sayesinde ortamı aydınlattık. Bizim gözlerimiz kızılötesi ışını göremiyor ancak kızılötesi filtresi sökülmüş kameramız görebiliyor. Bunlar sayesinde gece görüş kamerası yapmış oluyoruz.
KızılÖtesi Kamera
Filtresi sökülmüş diğer lensimiz şuan hem görünür ışığı hem kızılötesi ışığı geçiriyor. Ancak biz kızılötesi kamera yapmak istiyoruz yani sadece kızılötesi ışını geçirmesi gerekiyor. Görünür ışığı geçirmemek için kullanılmış fotoğraf filmi kullanacağız.
Bu fotoğraf filmini lense oturacak şekilde kesiyoruz. 2 adet ön tarafa 2 adet arka tarafa olmak üzere lensin üzerine (çerçeveye) japon yapıştırıcısıyla yapıştırıyoruz. Eğer hala görünür ışık geçebiliyorsa fotoğraf filmi sayısını arttırabilirsiniz. Bu yazıyla kızılötesi kameralar o kadar pahalıyken evimizde kızılötesi kamera yaptık.
20.yüzyılda Motion Capture denen teknolojiyi sürekli duyarız. Herkes farklı bir teknoloji, çok üst düzey uzay çağı teknolojisi olarak bilir. Ama birkaç tane kızılötesi kameranın birleşimi ve bir bilgisayar yazılımıyla yapılıyor. Kinect, Motion Capture’a farklı bir ses getirse de şuan genel olarak kızılötesi kameralar kullanılmakta. Büyük laboratuvarlar, oyun stüdyoları, film stüdyoları bu teknolojiyi (Kızılötesi Kamera) kullanmaktadır…
Yorumu formunu geç
Merhaba uygun odaklı lens dediğiniz webcamin içindeki lens mi bide kullanılmış fotoğraf filmi yerine kullanılmamış fotoğraf filminde olur mu
Merhaba ben daha yapmadim ama yapacağım birkaç sorum var birincisi istenilen gibi bir sonuç veriyor mu
Dostum merhaba.
Yazını okudum ve gayet beğendim. Ancak aklıma bir şeyler takıldı da… Yardımcı olursan sevinirim(tabi özel mesajla).
Şu malzemelerin detaylı özelliklerini (ölçüleri,teknik özelliklerini,…. vb.) belirtebilir misin?
LED’li USB Webcam
2 Adet Uygun Odaklı Lens (Cinsi,ölçüleri ve nerden temin edebilirim?)
5mm Kızılötesi Led (nerden temin edebilirim)
Kullanılmış fotoğraf filmi
Zımpara (kağıdı mı yoksa taşı mı?)
Yapıştırıcı (Japon yapıştırıcısı iş görür mü?)
Paylaşım iin teşekkürler… çok aydınlatıcı oldu.. en kısa zamanda aynen uygulayıcam. )
orumunuz…
Eline sağlık, merak ettiğim bir konuydu çok güzel açıklamışsın 🙂