Android’e Giriş : Windows İçin Geliştirme Ortamının Kurulması

Daha önceki Android’e Giriş : Android Nedir ? adlı yazımda Android’e onu tanıyarak giriş yapmıştık. Bu yazıyla Android’e olan ilgim arttı birşeyler yapmak istiyorum, saksıyı boşuna taşımak istemiyorum diyorsanız; bu yazıdan yardım alarak uygun ortamı oluşturmanız gerekiyor.

İlk olarak gerekli dosyaları aşağıdaki adımları takip ederek indirelim.

Eclipse SDK İNDİR

“Eclipse Classic” sürümünün kullandığınız Windows’a uygun olanını indiriniz.

https://i0.wp.com/www.simplemobilereview.com/wp-content/uploads/2010/05/android-logo-32.jpg?w=750Android SDK İNDİR

Android bize Windows için “exe” uzantılı olan SDK’yı önermiş ancak ben size “zip” uzantılı SDK’yı öneriyorum. Çünkü “exe” uzantılı SDK’da yüklerken çok sıkıntı çekmiştim “zip” uzantılı SDK’da ise hiç sorun yaşamamıştım.

https://i0.wp.com/static.shiftdelete.net/img/download_logo/ttpod_java_intro1256574719.png?w=750Java Development Kit(JDK) İNDİR

En soldaki “Java Platform (JDK)”ya tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi bir pencere açılıyor.

Alttaki Windows seçeneklerinden sisteminize uygun olana tıklayınız. İndirmeye başlayacaktır. Bizim indirmemiz gereken dosyalar bu kadardı. Son olarak kontrol edelim…

İlk olarak “JDK”yı bilgisayarımıza kuruyoruz.

Daha sonra Eclipse SDK’yı ve Android SDK’yı zip’ten çıkartıyoruz. Daha sonra “eclipse.exe”yi açıyoruz.

Eclipse ilk açıldığında size çalışmalarınızın nereye kayıt edileceğini soruyor. Değiştirip değiştirmemek sizin elinizde ancak kutucuğu işaretlemenizi tavsiye ederim çünkü her açılışta sorması rahatsız edici oluyor.

1. Şimdi aşağıdaki resimdeki gibi Help > Install New Software yolunu takip ediyoruz.

2. Daha sonra çıkan pencerede “Add” butonuna tıklıyoruz.

3. Yukarıdaki resimdeki gibi Name için “ADT Plugin” yazıyoruz. Location’a ise “https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/” yazıyoruz ve “OK” butonuna basıyoruz.

4. “Work with” kısmını kontrol ediyoruz ve ayrıca “Developer Tools” kutucuğunu seçiyoruz. “4 items selected” yazdığından da emin olun. Daha sonra “Next” butonuna tıklıyoruz.

5. İndirilen dosyaları gösteren yukarıdaki pencere çıkıyor. Bir kere daha “Next” butonuna tıklıyoruz. Daha sonra lisans anlaşmasını onaylayıp “Finish” butonuna tıklıyoruz ve daha sonra yüklemeler başlıyor. Bu sırada aşağıdaki gibi bir hata penceresi çıkacaktır.

“OK” butonuna tıklayıp yükleme işleminin bitmesini bekliyoruz.

Yükleme işlemi bitince yukarıdaki pencere çıkacaktır. “Restart Now” butonuna tıklıyoruz ve “Eclipse” yeniden başlıyor.

Daha sonra Window >> Preferences yolunu takip ediyoruz. Daha sonra sol menüden “Android”e tıklıyoruz.

Daha sonra “Browse” ile zipten çıkardığımız Android SDK’yı seçiyoruz (android-sdk-windows klasörü seçilmeli). Daha sonra “OK” butonuna basıyoruz.

Daha sonra Window >> Android SDK and AVD Manager yolunu takip ediyoruz. Daha sonra sol menüden “Available packages”i açıyoruz. “Android Repository”yi yanındaki ok işaretini tıklayarak açıyoruz.

Tavsiyem şimdilik 2.1 versiyonun dosyalarını yüklemeniz. Paket yüklemeleri baya uzun sürüyor. Hepsini yüklemeye kalktığınızda uzun bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Birde en düşük versiyonda çalışan bir uygulama hepsinde çalışacaktır. Ancak daha sonra istediğiniz sürümü hatta hepsini indirebilirsiniz. Size kalmış.

Seçmeniz gereken dosyalar;

  1. Android SDK Platform-tools
  2. Android SDK Tools
  3. SDK Platform Android 2.1
  4. Samples for SDK API 7

Daha sonra “Third party Add-ons”ın yanındaki ok işaretini tıklayarak acçıyoruz. Daha sonra “Google Inc.”i açıyoruz.

  1. Google APIs by Google Inc., Android API 7
  2. Google Usb Driver package

Tüm bunları seçtikten sonra sağ alttaki “Install Selected” butonuna tıklıyoruz.

“Accept All”ı işaretleyip “Install” butonuna tıklıyoruz. (Packages kısmını kontrol ediniz.)

Bundan sonra uzun bir indirme-yükleme işlemleri olacak (Eğer benim seçtiğim paketleri seçerseniz 8mbit adsl bağlantı hızında 5dk sürüyor). Bittiğinde “Installed packages”ten kontrol ediniz.

Daha sonra aynı pencereden “Virtual devices” sekmesine geçiyoruz. “New” butonuna tıklıyoruz ve karşımıza form çıkıyor.

Formu yukarıdaki gibi dolduruyoruz. Daha sonra “Create AVD” butonuna tıklıyoruz.

Daha sonra Android SDK and AVD Manager >> Virtual Devices sekmesinden yarattığımız AVDyi seçip “Start” daha sonra “Launch”a tıkladığımızda biraz bekledikten sonra Virtual Device’ın açıldığını görebilirsiniz.

Sonunda Windows için Android geliştirme ortamımızı kurduk ve çalıştırdık. Android’e Giriş : İlk Uygulamamız adlı konuda görüşmek üzere…

Yorumu formunu geç

    • Ömer on 29 Eylül 2013 at 00:14
    • Cevapla

    Hocam anlatım için öncellikle teşekkür ederim. Yalnız Android SDK Tools u yüklerken Failed to rename directory C:android-sdk-windowstools to C:android-sdk-windowstempToolPackage.old01. böyle bir hata ile karşılaştım çözüm için yardımcı olursanız sevirinim

    1. Hiç öyle bir hatayla karşılaşmadım. Son versiyonlarda o hatayı gidermişler sanırım. Antivirüsü kapatıp yönetici olarak yüklemeyi deneyin. Olmazsa; Herşeyi kapatın. tools klasörünü yedekleyin. Daha sonra yedeklediğiniz klasördeki android.bat dosyasını yönetici olarak çalıştırın. Daha sonra yedekten çalıştırın. Nette bir sürü çözüm var bu konuda size uyanı bulmak için hepsini denemeniz gerekiyor 🙂

  1. Arayüz tasarlarken SDK,JDK ve Eclipse söylediğinizin aksine bir bütün olarak kullanılıyor.

    • mustafa on 26 Aralık 2012 at 02:25
    • Cevapla

    Çalışmalarınızı takdir ediyorum… Benim anlamadığım bir konu var. SDK, eclipse ve JDK arayüz yapılırken neden bir bütün halde kullanılmıyor? Kullanım amaçlarını yazarsanız sevinirim. Teşekkürler…

  2. Hocam Arduino ADK ile Android’in iletsime gecmesini saglayacak bir video da cekebilirmisiniz (Gelistirme ortaminin kurulumunuda iceren)

    1. Vakit bulursam yapabilirim. Ancak daha öncesinde basit bir uygulama yapımı (hesap makinesi vs.) ile ilgili bir yazım olacak…

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: