“Android’e Giriş : İlk Uygulama – 1 (Eclipse’te Proje Oluşturmak)” adlı yazıda “Hesap Makinesi” adlı uygulamamız için Eclipse’te proje oluşturduk ve projemizdeki dosyaları tanıdık. Şimdi ise hesap makinemizin arayüzünü tasarlayacağız…
“Package Explorer” panelinden “res->layout->main.xml” çift tıklıyoruz. Tıklayınca main.xml kodlarını görebiliyoruz. Aynı panelden “Graphical Layout” sekmesine tıklıyoruz. (Eski proje silindiği için son sürüm sdk ile yeni proje oluşturdum. Bundan dolayı sizde main.xml gözüken dosya bende hm_layout.xml adı altında yer alıyor.)
İlk olarak elemanları istediğimiz gibi ve birbirine bağlantılı yerleştirmek için relative layout’u ekleyelim. Daha sonra ise iki small bir large olmak üzere üç textview ve butonları ekliyoruz. Hesap makinesi tasarımı aşağıdaki gibi olacak. Basitçe sürükle bırak metoduyla gerekli elemanları ekliyoruz.
Butonlara text degeri verirken string.xml kullanacağız. Aşağıdaki gibi string.xml’de (layout klasörüyle aynı klasörde bulunan values klasöründe) değişken tanımlıyoruz.
String.xml
<string name="b_ce">CE</string>
ve aşağıdaki gibi layout’tan main.xml’de buton’nun text özelliğinde oluşturduğumuz değişkeni kullanıyoruz.
Main.xml
android:text="@string/b_ce" />
Burada buton isimlerini değiştirince relative layout’ta butonlar text’lere göre boyut değişikliğine uğruyor. O yüzden tüm butonlara minwidth özelliği ekleyelim…
Main.xml
android:minWidth="64dp"
Resim eklemeyi de göstermek adına eşittir butonunun soluna resim ekleyelim;
İlk olarak resmi projemize eklememiz gerekiyor. Bunun için yukarıdaki resimdeki gibi drawable klasörüne resmimizi sürüklüyoruz ve gelen pencereyi onaylıyoruz. Tüm drawable klasörlerine eklemeniz gerekmiyor. Ancak ilerde daha profesyonel uygulamalar yazdığımızda tüm ekranlarda ve telefonlarda aynı çözünürlükteki resmin gösterilmesini istemeyiz.
Daha sonra yukarıdaki gibi Images & Media’dan ImageView’i aynı şekilde sürükle bırak metoduyla arayüzümüze ekliyoruz. Sürükledikten sonra aşağıdaki gibi bir pencere çıkıyor. Az önce drawable klasörüne eklediğimiz resmi seçiyoruz.
Ekledikten sonra resmin boyutunu kolaylıkla ayarlayabiliyorsunuz.
“contentDescription missing” hatası alabilirsiniz. Content Description eklemek için ise;
Main.xml
android:contentDescription="@string/img_cd"
String.xml
<string name="img_cd">NPN</string>
Biraz yüzeysel bir anlatım oldu. Ancak “Graphical Layout” kısmı olduğu için kurcalayarak kısa zaman öğrenebilirsiniz. Daha önce visual programlama yapan biri kesinlikle yabancılık çekmeyecektir. Tabi biraz da XML bilmek gerekiyor. Android’te çoğu şeyi XML dosyalarıyla yapacağız. O yüzden Android üzerine çalışmak isteyenlerin XML öğrenmesi gerekiyor. Bunun için W3’ün eğitimlerinden faydalanabilirsiniz…
Bu yazıyla birlikte arayüzümüzü hazırladık. Bundan sonra activity’lerle (class) çalışacağız. Toplama, çıkarma vs. fonksiyonlarımızı hazırlayıp. Butonlara gerekli eylemleri tanıtacağız.
Son Yorumlar